Къде са костите на Вапцаров?

Из публикация във Vesti.bg – 5.03.2009

К ъде са костите на Вапцаров, пита в интервю за днешния „Труд“ племенницата на великия поет Мая Вапцарова.

В годината, когато празнуваме 100-годишнината от неговото рождение, избухна скандал, зад който вероятно стоят семейни неразбории. Той доведе до ситуацията Никола Вапцаров да няма гроб, нито пък знак, който да показва, че там лежат костите му.

От некролога на гроба в Софийските централни гробища роднините на поета разбрали, че там сега е положена племенницата му Елисавета Николова, починала през ноември 2008 г.

Четиритонната паметна плоча, направена от фондация „Вапцарова вяра“ за 95-годишнината от рождението на поета, е разрушена.

Обикновено в подобни случаи при подготовката на гроба за второ погребение тленните останки се изваждат, поставят се в черен найлонов плик и отново се полагат на същото място, за да бъдат погребани с починалия.

Гробярят, който е разкопавал… казва: „То нямаше нищо“, твърди пред „Труд“ Мая Вапцарова. Това й дава основание да смята, че

костите на поета не са там

Близките настояват за ексхумация, за да може тленните останки на Вапцаров да бъдат евентуално пренесени в музея му в Банско. Готовност да ги приеме декларира кметът на общината веднага след като се появи съмнението, че поетът на практика вече няма гроб.

Това, което чета в медиите, ме навежда на мисълта, че след като не знаем къде са тленните останки на Васил Левски и редица други наши възрожденци, вече няма да знаем и къде са костите на Вапцаров, заявява Александър Краваров.

Той се обръща с молба към президента, премиера, министъра на вътрешните работи и главния прокурор: „Уважаеми господа, нека не допускаме да се повтори случаят от 1946 г., когато част от костите на Гоце Делчев бяха изнесени в една съседна държава“.

В писмо до премиера, председателя на Народното събрание и парламентарната комисия по култура Съюзът на българските писатели (СБП) настоя със случая да се заеме полицията.

Попълзновенията към Вапцаров

са всъщност посегателство към народната памет и суверенния български дух, се казва в писмото, подписано от председателя на СБП Николай Петев.

„Животът и творчеството на Никола Вапцаров са сред най-възвишените и болезнени теми в съвременната ни история и към тях непрекъснато са насочени всевъзможни местни и чужди апетити.

Трябва ли обаче всеки път да си напомняме, че националните ни герои принадлежат единствено на нацията, а не на близки, роднини или институции; че

гробът на Вапцаров е безусловна собственост

на Република България, а неговото творчество – надживяло конюнктури и временни шумове, е безспорен връх в нашата и европейската духовна култура!

Ние сме силно обезпокоени, че не се взимат резулататни мерки спрямо такива очевидни предизвикателства, които са брутално посегателство срещу собствената ни история и народностна същност“, възроптаха от съюза.

Гробът на Никола Вапцаров е част от мемориален комплекс, в който са погребани антифашистите, разстреляни с него. Имената на шестимата мъже са изписани на обща стена. Там няма погребани техни роднини. Изключение са съпругите на Петър Богданов и Атанас Романов.

Уредничката на музея на Вапцаров в София Катя Зографова коментира пред „Труд“, че да се изкопае гробът на поета е все едно „да отместиш морената на Вазов. Дори и да е законно, е неморално и недопустимо.“

На среща с ръководител на гробищната управа, в която участвали представител на Министерството на културата, на Висшето венноморското училище във Варна (Naval-Acad.bg) и роднини на поета, не станало ясно кой е дал разрешение в гроба на Вапцаров да бъде положено тялото на неговата племенница.

Инспекторът на гробищните паркове Васил Захариев обяснил, че траурната церемония била законна и името на починалата фигурирало в удостоверение за наследници, съобщава вестникът.

Роднините на Вапцаров са разгневени и от друг факт –

в излязла наскоро балканска антология той е записан като македонски поет. Братът на Мая Вапцарова видял книгата в посолството на Швеция.

„С нея се похвалил посланикът: „Ето имаме Вапцаров“… А вътре пише „македонски поет“, гневи се тя.

В сайта на Британската библиотека (BL.uk) Вапцаров отново е отбелязан като македонски поет. По този повод евродепутатката Биляна Раева подготвяла официално протестно писмо до директора на институцията.

Тази година се навършват 100 години от рождението на Вапцаров, честванията са под егидата на ЮНЕСКО. Стихове на поета ще бъдат преведени на френски и италиански език. Юбилеят ще бъде отбелязан във Франция и Гърция, очаква се потвърждение от Италия.

Създаден е комитет под патронажа на президента Георги Първанов.

Осемте неизвестни стихотворения

от Вапцаров, които бяха намерени миналата година, също ще бъдат отпечатани, но това ще се случи едва след като почеркът бъде разчетен напълно.

В момента те са в ръцете на изследователка, съобщава Мая Вапцарова. Сред тях имало много сериозни стихотворения за България, допълва тя.

След намирането им племенницата на поета изрази предположението, че стихотворенията са писани в затвора преди разстрела през юли 1942 г. Съхранявал ги съученик на Вапцаров.