Днес, 23.07.2009 бе открит първият в страната и света „Храм на поезията“

Из публикация в БНТ – 23.07.2009

Първият в страната и в света „Храм на поезията” отвори врати днес. Пантеонът се намира до столичния булевард България, до сградата на старото гарнизонно стрелбище. Откриването съвпада с 67-годишнината от разстрела на легандарния поет Никола Вапцаров. Изграждането на поетичния храм е по идея на племеницата на легендата кинорежисьорката Мая Вапцарова, а автор на пластиката е пловдивския скулптор Жорж Трак.

След време до храма ще има и алея на поезията с изписани стихове на Вапцаров и произведения на съвремени автори. Има и идея на 23-ти юли всяка година там да бие камбана в памет на поета. Днешния ден обаче отново разпали страстите във Вапцаровия род. Преди откриването на храма на поезията присъстващите се разписваха в подписка с искане костите на поета Никола Вапцаров да бъдат препогребани отново в стария гроб.

Вапцарова и брат й отказаха да отидат там и да положат цветя. Причината – и до днес тленните останки на големия поет продължават да са в неизвестност след като през март бяха извадени от гроба му, където беше положена племеницата му Елисавета Николова.

Мая Вапцарова:
– Ако трябва за помощ ще се обърнем към Страсбург, защото той е и носител на Световната награда за мир!

Друг наследниик на Вапцаров Теодор Костов съобщи пред „По света и у нас“, че е готова новата надгробната плоча на поета след като старата беше разбита. Според него обаче не може да става и дума костите на Елисавета Николова да бъдат препогребани, а тези на Вапцаров да бъдат върнати отново на старото им място. Така в деня на смъртта на поета и половин година преди 100-годишния юбелией от рождението на Никола Вапцаров вместо да стихне напрежението в рода му ескалира с нова сила.