Мая Вапцарова, племенница на поета: Македонци може да са откраднали скелета на Вапцаров

Из публикация в ПИК – 3.02.2015

Мая Вапцарова, племенница на поета пред ПИК и „Ретро“: Македонци може да са откраднали скелета на Вапцаров

Скелетът на Никола Вапцаров е откраднат и затова гробът му трябва да бъде отворен. За това настояват племенникът и внукът на революционера, носещи неговото име. При погребението на тяхна сродница преди време гробарите не открили череп и скелет на поета, а само дребни костици и уведомили фамилията. Потърсихме за подробности известната режисьорка Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров.

– Госпожо Вапцарова, откраднат ли е скелетът на поета Никола Вапцаров, каквито спекулации се появиха напоследък?

– Не мога да ви отговоря нищо конкретно в този момент, защото тече следствие и делото съвсем не е приключило, но не изключвам възможността костите му действително да не са в гроба на Централните софийски гробища. Никой не може да каже със сигурност, докато не се произнесат компетентните органи. Текат процедури, има да се свърши още много работа, преди някой да се произнесе категорично. Всичко друго наистина са спекулации.

– Ще се стигне ли до разпореждане за ексхумация?

– Такова нещо не може да се случи преди 2016 г., защото в същия гроб е погребана нашата родственица Елисавета Николова, а все още не са изминали осем години от полагането на нейното тяло в същия гроб. Не изключвам ексхумация, ако това е нужно за целите на разследването. Ние, роднините на Вапцаров, ще трябва да платим за ДНК експертизите.

– Как разбрахте, че костите на поета може би са поругани?

– Това беше по повод организацията около честването на 100-годишнината на Никола Вапцаров през 2009 г. На място беше отишъл вицеадмирал Минко Кавалджиев. Бил е там, защото военноморските сили бяха поели шефство да организират тържествата. Което е нормално, защото военноморското училище във Варна носи името Никола Вапцаров. Там има дори отделни випуски, които носят неговото име. Та ми звънна вицеадмирал Кавалджиев и ми казва: „Абе, Мая, ти знаеш ли, че паметникът е разрушен и някой може би е ровил в гроба.” Тогава военните се ангажираха да възстановят паметника и го направиха. А роднините сигнализирахме прокуратурата.

– Мислите ли, че кръгове в Македония може да са организирали евентуално подобна кражба, за да обслужват собствената си културно-историческа доктрина, пък била тя и измислена?

– Да, твърде възможно е. Но това е възможно, защото в България не се прави достатъчно за културно-историческото наследство и с лека ръка се пилеят ценности. Поетът Вапцаров е активен български антифашист и заради това на 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и екзекутиран още същата вечер. Помилван е посмъртно. В този смисъл казвам, че у нас лесно позволяваме да се посяга на вече създадени стойности, с което повдигаме изкуствено националното самочувствие на нашите съседи. И все пак не смея да твърдя нищо, докато нямаме точна информация.

– Ако костите са в гроба, може ли да се стигне до тяхното препогребване в Банско?

– Вижте, след като се разду аферата, след като се разчу навсякъде, даже от Варна се обадиха, за да заявят, че мястото на костите на Никола Вапцаров, ако ги намерим, е там, където е учил, до военноморското училище. От Банско също пожелаха да погребем тленните му останки там, където е роден. Но в крайна сметка това е решение, което трябва да вземе цялото ни семейство. Аз сама не бих могла да се произнеса и да се ангажирам с категорично мнение.

– А вътре в семейството ви има ли разногласия и напрежение по въпросите, свързани с наследството на Никола Вапцаров?

– Естествено, че сме на едно мнение по това, което се случва с костите и с паметта на Вапцаров. Всичко друго са спекулации. Да не сме на едно мнение е немислимо.

– Това означава ли, че вашето мнение съвпада с това на родствениците ви Вапцарови, че музеят в Банско трябва да бъде частен?

– Честно казано, мен това не ме интересува. Даже не я следя съвсем тази тема, защото съм много ангажирана в момента със снимки в Родопите. Племенникът Никола Вапцаров и внукът Никола Вапцаров-младши се съдят с община Банско за музея на поета в града. Още през 1998 г. Върховният административен съд постанови, че сградата в центъра на курорта е собственост на фамилията. Общината обаче отказва да пусне населдниците във владение. Сега Вапцарови съдят местната управа за 500 000 лева пропуснати ползи за времето, в което не са ползвали имота. Общината пък ги съди за 1,5 млн. лева обезщетение за направените разходи за ремонт и поддръжка на музея.