Наследниците на Борис Вапцаров нахлуха в музея на чичо им в Банско, арестуваха ги

Родната къща на Никола Вапцаров в Банско

Из публикация във вестник СТРУМА – 30.04.2016

В четвъртък около 16 часа Никола Борисов Вапцаров – племенник на поета-класик в българската литература Никола Вапцаров, заедно със жена си Светла и двамата им сина Борис и Никола Николови Вапцарови влязоха в къщата-музей на поета в Банско, седнаха на пейката в двора, извадиха шах и започнаха провокативно да се държат с музейните работници. Малко след 18 часа, когато работното време на музея вече бе приключило директорката Светла Барякова им е напомнила, че трябва да затварят. Всичките в един глас безцеремонно са й креснали в лицето, че това е тяхна къща и ще стоят в нея колкото си искат. Дори са дали „бонус“ на музейната шефка, като й предложили да сключат договор за наем за 1 лев и да започнат заедно да събират таксите от билетите. Барякова отишла при дежурния в общината, откъдето е била повикана полиция, за да изведат „посетителите“ на музея и да заключат, пише Е-79. Първо дошли двама полицаи, после още един криминалист и чак след 20 часа всички Вапцарови са били конвоирани до полицейския участък за разпит, като на двамата братя Борис и Никола Николови са били поставени белезници. Писмени свидетелства в полицията са дали и музейните работници, присъствали на срамната сцена. Малко след полунощ Вапцарови са били освободени, като не се знае, дали са си тръгнали за София или са преспали някъде в Банско.

Светла Барякова цитира писателката Бойка Асиова, която много образно с метафора разказва:

„Ей така, наследниците страстно желаят по папуци да се шетат не само по калдъръма на старата Вапцарова къща, но и по историята на родния град на поета. Като същи гробищни цветя продължават да цъфтят и връзват върху гроба на гениалния си чичо. На това в Банско му викат: Ни срам, ни сурат“.

От години наследниците на брата на поета се съдят с община Банско, претендирайки да изземат къщата-музей, която през далечната 1952 година им е била откупена от скъпо по-скъпо. Тогава баща им Борис Иванов Вапцаров, който по това време е първи секретар на Областния комитет на БКП в Благоевград сам предлага родната им къща да се превърне в национален музей на семейството на поета Никола Вапцаров.

„Двигател“ на поредния скандален случай е малкия Никола Николов Вапцаров, станал известен с мерака си да осъди община Банско. Той, заедно с баща си именуващ се също Никола заведоха дело в Благоевградския административен съд срещу община Банско и искат обезщетения за пропуснати ползи на стойност 550 000 лева, защото общината и Областната управа още не ги е въвела във владение на близо 1/4 от къщата-музей на поета в Банско.

Научавайки за поредния нагъл напън на Вапцарови да завземат музея днес банскалии коментираха на площада в града: „Ще ги гоним с камъни, ако посегнат на музея на Кольо. Миналата седмица излязоха имената им, че дължат над 26 000 лева данъци на общината за хотела, който им е почти подарък. Нека наследниците се хванат на работа. Хотелът им „Шато Вапцаров“, чийто парцел от близо 1 декар общината им го подари навремето пустее от 5 години, затворен е и е станал змиярник. Те ще се кръщават с името Никола, докато има келепир, или докато се счупи клона. Те даже не са търтеи, защото търтея все пак дава малко мед. Това са кърлежи, впили са се в името на Кольо и през целия си живот смучат кръв“, директно казват банскалии.

Крушата не пада далеч от дървото. На 17.01.1996 година 12-годишният тогава Никола Николов Вапцаров влиза за първи път в музея на поета Никола Йонков Вапцаров и пише в книгата за впечатления: „Харесва ми мОзея …Ще си го Земем…Никола Н. Вапцаров“. В 2 реда допуска 3 правописни грешки?! Вдясно на същата страница и 10 дни по-късно дъщерята на Райна Вапцарова/сестра на поета/ – Мария пише: “Няма да го бъде…Леля ти…26.01.1996”.

Даже жената се е опитала да поправи О-то с У, за да не се излага фамилията на световния поет.