Племенникът на поета Вапцаров с неговото име Никола се превръща в срам за рода

Из публикация в blitz.bg – 22.07.2019

Поетът Вапцаров умира с чиста вяра, че утре животът ще бъде по-хубав от песен, по мъдър, а по ирония на съдбата наследниците му са на път да разбият на пух и прах  неговото наследство. В буквалния смисъл на думата. През 2014 г. племенникът на Никола Вапцаров се опита да превземе музея на поета от местното кметство. 

Съдебната епопея е с възрастта на промените, точи се над 20 години. Веднага, след като започва реституцията, племенникът на поета, който носи името на великия си чичо – Никола Вапцаров, завежда дело за къщата, която е превърната в музей още през 1952 година. Тогава фамилията получава над 19 хил. лева, които са сериозни пари в онези години. Единствената, която се отказва от парите е Бойка Вапцарова, припомнят си в града, пише тогава вестник „Уикенд”.

Това, обаче не е единствената компенсация за наследниците на поета. През 80-те години те получават компенсация като обезщетение от кметството и къща с двор от близо декар в Банско, въпреки че по никакъв закон не им се полага. Тази държавна щедрост обаче не е случайна – Вапцарови са наследници на разстреляния поет, “активни борци” и добре се облажват със скъпия имот. На това място след промените е вдигнато шато “Вапцаров” един от първите частни хотели в Банско.

След промените племенникът започва съдебна битка за къщата, като ту заявява, че иска да я възроди като частен музей, ту иска пари от пропуснатите наеми. В края на 90-те години съдът му възстановява собствеността, но кметството не си дава музея, още повече, че през годините той е разширен и преустроен. 

Вапцарови обаче не се отказват, а повеждат битка да им се заплатят над половин милион лева за наемите. Изчислили са, че толкова са пропуснали да вземат през последните години, откакто съдът им е върнал къщата. Сумата е изчислена на базата на 4 евро на квадрат, плюс лихви за 11 години. Заради тази история, племенникът е срам за рода, коментират местни жители.

   Това не е първият скандал, в който Вапцарови се замесват, обясняват пред в. “Уикенд” отлично запознати. Преди време те се забъркват в афера, която дълго се точи в съда, припомнят си бивши дипломати. Спорът е за 34 “Лади” за нуждите на МВР. От двете страни на барикадата в тази разправия са виенската фирма “Алмеда”, която е собственост на български емигрант и съпрузите Никола и Светла Вапцарови. Обвинението срещу тях е, че са отмъкнали с фалшиво пълномощно 34 коли, които обаче са собственост на фирмата от Виена.
Вносът на ладите за МВР започва в средата на 90-те години Вапцарови и австрийската фирма трябва да доставят за МВР 1000 автомобила.

Колите са купени през Виена, защото по това време Русия ги продава на по-ниски цени на западни фирми. Първите доставки минават по мед и масло. Скандалът се заплита около 34 автомобила, оставени в Свободна безмитна зона – Драгоман. Вапцарови ги вземат чрез фалшив документ, като по този начин прецакват партньорите си от Виена.

Веднага след това наследниците на поета революционер продават част от руските коли на “Мотокомерц”, фирма от Скопие. Другата част са шитнати на канадската фирма “Гилд Техникъл Сървисиз”. Интересното е, че представител на канадците е самият Никола Борисов Вапцаров, който впрочем е бивш български консул в Канада, припомнят си историята негови бивши колеги от Външно министерство.

По-късно чрез много сложни съдебни процедури и няколко графологични експертизи  тези коли са върнати на австрийската фирма “Алмеда”. Според източниците на “Уикенд” лично вицепрезидентът тогава Ангел Марин се намесва в съдебната сага, за да не се стига до отиване в затвора на някои от главните герои в тази афера.