30 години след промените ще ни управляват и техните внуци…

Три десетилетия след 10 ноември 1989 г. българското общество все още е дълбоко разделено в оценката си за комунистическия режим. И като че ли няма нищо по-нормално за България синът на дипломат и внук на член на ЦК на БКП да оглави предизборен щаб от името на инициативен комитет, от името на протестиращи граждани, борещи се против статуквото и олигарсите.
30 години след демократичните промени в страната, все още не сме в състояние да дадем обективна оценка на управлението на България след 1944 г. По начин по който всички страни от социалистическия лагер го направиха, за да освободят поколенията, идващи след тях от бремето на исторически зависимости и предпоставки за поддържане на митове, деформиращи и изопачаващи събития и факти. Проблемът е, че дори и днес десетки хиляди агенти на службите за сигурност заемат важни административни и обществени позиции, а децата и внуците на т.нар. Червена буржоазия са част от политическия елит.
Днес, младият Никола Николов Вапцаров, възпитаван във висшите ценности на социализма от дядо (пряк участник в народния съд и член на ЦК на БКП) и баща (дипломат на комунистическия режим, участвал в разработките на лица от емигрантските общности) оглавява поредния инициативен комитет от името на гражданите, издигайки за кандидат кмет „другарката“ Мая Манолова.
Как допуснахме през последните години всяко едно гражданско недоволство или протест да бъде овладяван в подкрепа на нечия политическа кариера?
Но нека направим един бърз преход около председателя на предизборния щаб на Манолова – Никола Николов Вапцаров.
Едва завършил право, вече е съветник на министър Вигенин в правителството на Станишев.
Амбициите му не спират дотук, пробутан е в листите за евродепутат, за щастие – неуспешно.
По-късно участва и в други избори като независим кандидат, преминава и в партията на Георги Кадиев „Нормална държава“ като част от Управителния съвет.
Бързо разбира, че участието му в протести ще го вкара по-успешно в политиката и оглавява протести в кв. Младост в подкрепа на Десислава Иванчева.
След нейната победа той става за кратко време неин заместник кмет и за него формулата е ясна, а целите – по-високи, въпреки че 6 месеца не ходи на работа.
Започва протести в друг квартал на София от името на софиянци и в името на политическата си кариера.
Гледа да е постоянно в обективите на търсещите скандал медии.
Среща се дори с премиера Борисов в договорки за прекратяване на протестни действия. Фокусът е ясен – чрез Мая Манолова да стане заместник кмет на София…