От протести към управление

Протестиращият от години в различни софийски квартали Вапцаров се кани да е част от управлението на София

Наскоро инициативен комитет, начело с Никола Николов Вапцаров издигна кандидатурата на Мая Манолова за кмет на гр. София.
Толкова ли не се намери Манолова да я издигне някой, срещу когото не са изписани тонове публикации със скандално съдържание.
Младият Вапцаров от години се занимава с организирането на протести, уж от името на гражданите на София.
Дузината фирми, в които има участие са нерядко свързвани със скандали, някои от които с обществени поръчки, чийто кандидат за изпълнение е единствено неговата фирма. Нещо, срещу което се обявява самата Манолова. Нека и припомним: по време на правителството на Орешарски, БНБ обявява обществена поръчка за бронирани автомобили. На тази обществена поръчка, както може да се очаква има само една фирма, която да отговори на изискванията на банката и това е фирмата ЕКО-ЛОЗЕНЕЦ ЕООД – поредната фирма на клана Вапцарови.
Най-голямата гордост на семейството е четиризвездният хотел Шато Вапцаров в Банско, отразяващ напълно както способността на Вапцарови да ръководят и управляват нещо, така и техните съмнителни естетически и вкусови възприятия. Четиризвездният хотел изглежда толкова отчайващо не само като визуален силует и архитектура, но от всеки негов кв. метър се излъчва зов за помощ. Разрухата и зле поддържаната фасада, некачествените материали, както и мръсотията, която го заобикаля могат да предизвикат единствено чувство на съжаление за хората, които по един или друг начин са били подведени да загубят част от дните си за почивка в пребиваването на такова място. Кой и как е дал 4 звезди на този хотел може само да се гадае. Лошото стопанисване обаче не пречи хотелът да бъде представян като уникално място за почивка от известни тур оператори:
„Елегантният 4-звезден хотел Шато Вапцаров се намира в подножието на Пирин и на 700 метра от кабинковия лифт в Банско – най-големият ски-център в България.
Хотелът разполага също със СПА център и плувен басейн…“
Лошото стопанисване не пречи и на мераците на собствениците на хотела за управление дори на музея на Вапцаров в Банско, за който се водят дългогодишни съдебни дела, включително с претенция за обезщетения в милиони и с обвинения към държавата, че не стопанисва добре музея, което е абсурдно. Музеят, за разлика от хотела е с целогодишни посещения и е в добро състояние. Доскоро към Шато Вапцаров имаше и магазин от франчайз СБА, който натрупал толкова дългове и неплатени данъци, че от него днес не е останала и следа.
Това не пречи обаче в протести младият Вапцаров да определя една или друга сграда в София като грозна, незаконна, не на място и която разбира се трябва да бъде незабавно съборена.
Как и защо Мая Манолова реши, че именно Вапцаров е човекът, който ще я доближи до успеха, ще остане завинаги загадка. Може би ги свързва това, че и двамата са били отлъчени от БСП и в момента са носени от високомерен реваншизъм към някои от своите бивши съпартийци. Не бива да забравяме, че Манолова бе с най-висока подкрепа от членовете на БСП за президентските избори, но вместо нея Корнелия Нинова постави печелившата кандидатура на български генерал, издигнат от инициативен комитет.
От друга страна пък Вапцаров, след като едва завършил право е забележете – съветник на министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев. След опит да му бъде пробутана кандидатурата за евродепутат, здравомислещи сили в партията го изхвърлят далеч от столетницата и той започва славната си кариера на протестер в партията Нормална държава на Георги Кадиев.
Очевидно е, че търпението на софиянци ще бъде измерено в предстоящите избори.
И ако Манолова не достигне до балотаж, то ще е заради обкръжението си от лица като Никола Николов Вапцаров – внук на брата на поета Борис Вапцаров – член на ЦК на БКП, завещал на наследниците си огромно жилище подарък от партията-майка в кв. Лозенец.
Твърдението, че тази кандидатура ще привлече десен електорат е толкова абсурдна, колкото определянето на подкрепата от страна на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ може да се счита в момента за сериозна дясна подкрепа.
Да не забравяме, че така или иначе семейството на Меглена Кунева е свързано с друг комунистически клан от висшите етажи на ЦК на БКП – Пръмови.
Истината е, че всички вляво преглътнаха своите различия и его, обединиха се около кандидатурата на Манолова, дори с претенцията че зад нея стоят и десни. Подобна наглост няма да остане безнаказана в София, още повече че десните сили имат разпознаваем кандидат, за който си заслужава да се гласува. Ако човек търси алтернатива – досегашното управление на столицата.
Едва ли може да се забрави и поведението на Манолова по време на управлението на правителството на Орешарски, която тогава с различен образ защитаваше подложеното на обсада от улични протести правителство. Очевидно е, че това е един опитен политик, който добре използва позицията на омбудсман, за да подготви следващата си крачка в политиката, а именно кандидатурата и за кмет на София.